Portræt af Jacob Kyed

Lagerbeskatning vs. realisationsbeskatning

Jacob Kyed, assisterende økonomisk rådgiver
Nynne Nyborg, tekstforfatter
Udgivet d. 29. september 2023

Har du styr på beskatningen af dine investeringer? Hvis ikke, så er du langtfra den eneste!

Dine investeringer kan blive beskattet ud fra to beskatningsformer: Lagerbeskatning og realisationsbeskatning, og de to former vil vi lære dig meget mere om i dette blogindlæg, hvor vi gennemgår lagerbeskatning vs. realisationsbeskatning, samt fordele og ulemper ved hver.

Er du klar til at få styr på din beskatning?

Hvad er lagerbeskatning?

Den første af de to beskatningsformer, vi skal dykke ned i, er lagerbeskatning.

Ved denne type beskatning skal du betale skat af dine investeringer årligt – selv, hvis du ikke har solgt dine investeringer.

Når du betaler lagerbeskatning, betaler du skat af den værdi, din investering er steget med i årets løb. Det vil sige differencen mellem det, investeringen var værd i starten af året, og hvad den koster ved udgangen af året.

Det er altså din investerings afkast, du skal betale skat af.

Det kan være, du undrer dig over om det kun gælder, hvis du har valgt, at dit afkast skal realiseres– altså solgt din investering - og derved tjent på den, men svaret er, at du skal betale skat uagtet om du har fået dit afkast realiseret eller ej.

Hvis ikke, at du har opnået gevinst på din investering, bliver du ikke lagerbeskattet.

I tilfælde af et negativt afkast, kan du trække det fra i skat.

Realkreditlån fast rente

Eksempel: Lagerbeskattet

Mads køber én aktie for 1.000 kr. gennem sin aktiesparekonto.

Efter et år viser det sig, at aktien er steget til 1.200 kr. – Mads har altså opnået et positivt afkast på 200 kr.

Grundet lagerbeskatning, skal Mads betale skat af de 200 kr. selvom han ikke har solgt sin aktie.

Satsen for lagerbeskatning er på 17% ved aktiesparekontoen, og han skal derfor betale 34 kr. i skat, af sin gevinst på 200 kr.

Fordele og ulemper ved lagerbeskatning

Fordele ved lagerbeskatning

Når du betaler lagerbeskatning, er det som nævnt, en årlig begivenhed.

Det betyder, at du skal betale skat af et beløb årligt, men da din beskatning er delt op i mindre bidder over en længere periode, så vil beløbet typisk være mindre pr. gang, end ved realisationsbeskatning.

En anden fordel ved lagerbeskatning vs. realisationsbeskatning er, at du ikke skal betale skat ved salg af din investering.

Du har allerede betalt skat af dine investeringer årligt og kan derfor undgå at skulle af med et højt beløb, når du vil sælge din investering.

Ulemper ved lagerbeskatning 

Den første fordel vi gennemgik ved lagerbeskatning, kan dog på én og samme tid også være dens ulempe.

Som nævnt tidligere, skal du betale skat af værdien af dine aktier, selvom du endnu ikke har solgt dem. Det betyder altså, at du kan ende med at betale skat af en gevinst, du faktisk ikke har realiseret, og endnu ikke har fået penge i hånden for.

For at kunne betale denne skat, har du derfor to muligheder:

    • Du skal have pengene stående et andet sted, så du kan betale skatten uden at sælge dine aktier.
    • Du er nødt til at sælge nogle af dine aktier, for at få penge til at betale skatten. Når du sælger dine aktier, mister du dem, og derved mister du også den værdide potentielt kunne være steget med på sigt. Du går altså glip af muligheden for, at de penge kan vokse mere over tid.

 

Hvad er realisationsbeskatning?

Når du derimod skal betale realisationsbeskatning, så forholder tingene sig anderledes.

Ved realisationsbeskatning betaler du først skat af din investering, når du vælger at realisere din gevinst – altså sælge den – deraf navnet ”realisationsbeskatning”.

Ved realisationsbeskatning, skal du altså ikke betale skat af din investering årligt, og heller ikke selvom din investering er steget i mellemtiden.

De første 61.000 kr. du tjener på dine investeringer vil, ved realisationsbeskatning, blive beskattet med 27%, alt derover vil blive beskattet med 42% (2024).

Realkreditlån fast rente

Eksempel: Realisationsbeskatning

Mads køber én aktie for 1.000 kr.

Efter et år stiger aktien i værdi, og den er nu 1.500 kr. værd. Mads vælger at vente med at sælge sin aktie lidt endnu.

To år efter er aktien steget yderligere, den har nu en værdi på 2.000 kr.

Nu har Mads altså et afkast på 1.000 kr. og han vælger at sælge den.

Skattesatsen er på 27% og Mads skal derfor betale 270 kr. i skat, fordi han vælger at realisere sin gevinst.

Fordele og ulemper ved realisationsbeskatning

Fordele ved realisationsbeskatning

En af fordelene ved realisationsbeskatning vs. lagerbeskatning er, at det er nemt at administrere, eftersom du ikke skal foretage dig noget, før du vælger at sælge dine investeringer.

At du ikke skal betale skat, før du har valgt at sælge din investering, betyder også, at du får god mulighed for at udnytte renters rente-effekten.

Derudover har du også mere kontrol over, hvornår du skal betale skat.

Det er nemlig kun dig, der kan bestemme, hvornår du ønsker at realisere dit afkast – og altså, hvornår du skal betale skat.

BoFinans hjælper dig med dine omkostninger ved boligkøb

Hvad er renters rente-effekten?

Renters rente-effekten opstår, når du geninvesterer dit afkast fra en investering, så du dermed kan skabe et yderligere afkast.

Det betyder, at du ikke kun tjener renter på det oprindelig beløb, du investerede, men faktisk tjener renter på både det oprindelige beløb og de tidligere tjente renter.

Det kan betyde, at du over tid kan opnå øget vækst af din investering, fordi du hvert år tjener afkast på et stadigt voksende beløb.

Ulemper ved realisationsbeskatning

Ulempen ved realisationsbeskatning er dog, at du kan komme ud for større skattebetalinger end ved lagerbeskatning, fordi du ikke betaler løbende.

Det betyder, at hvis du har nogle investeringer, der er steget meget i værdi, og du derfor gerne vil sælge dem for at opnå et godt afkast, så kan det ske, at du skal betale en større skattebetaling, end hvis du havde betalt skat løbende.

Hvilke investeringer er lagerbeskattet vs. realisationsbeskattet?

Indeksfonde og investeringsforeninger: Kan både være lagerbeskattet og realisationsbeskattet.

Aktiesparekontoen: På en aktiesparekonto, skal man betale skat af alt det afkast, man har haft i løbet af indeværende år. Den er altså lagerbeskattet.

ETF’er: er altid lagerbeskattet.

Du kan som tommelfingerregel altid holde øje med, om investeringsforeningerne eller -fonde udbetaler udbytte til deres investorer. Hvis der bliver betalt udbytte, så er de realisationsbeskattet, hvis ikke, så er de lagerbeskattet.

Ræk ud og lær mere om beskatningen på dine investeringer

 

Kontakt os

Hvad anbefaler BoFinans?

Lagerbeskatning vs. realisationsbeskatning, hvad er bedst?

Hvilken af de to former for beskatning, der er den ”bedste”, er mest af alt en præferencesag.

Det kommer altså meget an på, hvad du selv foretrækker og har det bedst med.

Vi anbefaler, at du ikke vælger dine investeringer ud fra, hvilken form for beskatning de har, for i sidste ende går det ud på et. Én ting, der er sikkert, er nemlig, at du kommer til at betale skat af dine investeringer.

Du bør derfor snarere vælge den type investering, der passer bedst til din risikoprofil samt vælge at investere i noget, som du har en forventning og tiltro til.

Din risikoprofil spiller nemlig en stor rolle for dine investeringer, da den hjælper dig til at sammensætte din investeringsportefølje bedst muligt, ud fra den persontype du er.

Klik her, for at lære mere om hvilke risikoprofiler, der findes, og hvad det er.

Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)