Portræt af Nanna Sif Jørgensen

Overtagelse af bolig ved skilsmisse: Hvad skal jeg vide?

Nanna S. Jørgensen, kommunikations- og marketingansvarlig
Udgivet d. 27. september 2024

Når en skilsmisse er på vej, er der mange praktiske og følelsesmæssige beslutninger, der skal tages.

En af de mest komplekse opgaver er ofte, hvad der skal ske med den fælles bolig. Skal den ene part overtage huset? Hvordan foregår det, og hvad er konsekvenserne økonomisk?

I denne guide gennemgår vi, hvad du bør vide om overtagelse af bolig ved skilsmisse, og hvordan du bedst sikrer dig økonomisk.

Vil du have skræddersyet råd, om hvordan jeres økonomi kommer bedst igennem skilsmissen? Læs mere om, hvordan BoFinans kan hjælpe jer til en tryg og solid strategi for jeres fremtidige økonomier.

Hvem skal overtage boligen?

Når man står midt i en skilsmisse, er spørgsmålet om, hvem der skal blive i boligen, et af de første, der dukker op. Hvem som har 'ret' til at blive boende afhænger af flere faktorer:

Er I begge ejere af boligen?

Hvis begge parter står som ejere, skal I beslutte, hvem der skal overtage.

Dette kan ske ved en fælles aftale eller via en juridisk afgørelse, hvis I ikke kan blive enige.

Uanset hvem af jer, som skal overtage boligen, kræver det at banken skal godkende personen til at stå med boliglånet alene - og det er ikke en garanti.

Banken kan nemlig vurdere at du (eller din ekspartner) vil få en for stram økonomi, når hele boliglånet skal bæres af en enkeltperson.

I kan derfor også komme ud for, at banken gerne vil godkende den ene af jer, men ikke den anden, hvis en af jer har en større økonomi.

Hvis I vil have hjælp til at forhandle den aftale på plads med banken, er I velkomne til at kontakte os. Vi har hjulpet mange med at få råd til overtagelse af hus efter skilsmisse.

Hvordan sikrer du din økonomi efter skilsmisse?

Ring til os på 70 26 81 09 og lade os tage en gratis og uforpligtende snak om, hvordan din økonomi kommer stærkt igennem skilsmissen.

Er boligen ejet af den ene part?

Selvom boligen formelt er ejet af den ene ægtefælle, er den som udgangspunkt en del af fællesejet, hvis I ikke har indgået en ægtepagt om særeje.

Det betyder, at boligens værdi normalt vil blive delt ligeligt mellem jer ved skilsmissen, uanset hvem der står som ejer.

Fællesejet indebærer, at begge parter har ret til halvdelen af den samlede formue. Det indebærer også ejendommen, medmindre der er aftalt andet.

Den ægtefælle, der står som ejer af boligen, har dog fortrinsret til at købe den anden ud af boet til vurderingsprisen, hvis begge ønsker at overtage boligen.

Hvordan fungerer overdragelse af boligen?

Hvis I bliver enige om, at den ene part skal overtage boligen, er der en række praktiske trin, I kommer igennem:

1. Få overblik over økonomien

Start med at få et klart overblik over jeres fælles aktiver, passiver og gæld. Det er vigtigt at vide præcis, hvor I står økonomisk, før I går videre i processen.

2. Få boligen vurderet

Få en professionel vurdering af boligens markedsværdi fra en ejendomsmægler eller vurderingsmand. Dette sikrer, at I har et solidt grundlag for at fastsætte den værdi, der skal bruges ved overtagelsen.

3. Udregn kompensation

Overstiger boligens værdi den gæld, der ligger tilbage i boligen? Så skal den, der overtager boligen, betale en kompensation til den anden part for deres andel af friværdien. Dette beløb fastsættes baseret på vurderingen af boligen.

Hjælp jeres økonomi godt igennem skilsmissen

Snak med en rådgiver

4. Forhandling med banken

Kontakt din bank for at få godkendt finansieringen af boligen. Banken skal vurdere, om du kan overtage lånet alene og dække kompensationen til din tidligere partner. Vær forberedt på at vise dokumentation for din økonomi.

5. Lav en juridisk aftale

Når finansieringen er på plads, skal I formalisere aftalen. Det er en god idé at få hjælp fra en advokat, der kan sikre, at alt foregår korrekt, og at overtagelsen bliver registreret juridisk.

6. Skift boliglån og skøde

Når aftalen er på plads, skal skødet ændres, så du står som den eneste ejer. Samtidig skal boliglånet overføres til dit navn, hvilket typisk kræver omregistrering og muligvis refinansiering.

Fordele og ulemper ved at overtage boligen ved skilsmisse

Overtagelse af boligen kan virke som en god løsning for mange. Det er især, hvis børn er involveret, og den ene part ønsker at opretholde stabilitet. Dog er der både fordele og ulemper, som skal overvejes:

Fordele ved at overtage bolig ved skilsmisse:

  • Stabilitet for børnene: At blive boende i hjemmet kan være med til at give børnene stabilitet i en svær tid.
  • Din egen velvære: Det er også vigtigt at huske på at det kan være rart for dig at blive boende - og ikke kun for børnene.
  • Fortsættelse af eksisterende lån: Hvis du har en fordelagtig boliglånsaftale, kan det være mere økonomisk fordelagtigt at blive i boligen frem for at købe noget nyt.

Ulemper ved at overtage bolig ved skilsmisse:

  • Økonomisk byrde: At overtage en bolig alene kan være økonomisk udfordrende, da der ikke længere er nogen at dele omkostningerne med.
  • Følelsesmæssig belastning: Boligen kan bære på minder fra ægteskabet, og det kan være følelsesmæssigt svært at blive boende.

Hvad gør vi, hvis boligen skal sælges?

Hvis ingen af jer ønsker at overtage boligen, eller hvis ingen af jer har råd, kan salg være den bedste løsning. I dette tilfælde skal I blive enige om:

  • Salgspris: I skal enes om, hvilken ejendomsmægler der skal sælge boligen, og til hvilken pris i vil sælge den for.
  • Opdeling af overskuddet: Hvis der er overskud fra salget efter betaling af gæld, vil dette normalt blive delt mellem jer afhængigt af jeres ejerskab.
  • Finansiering af ny bolig: Hvis ingen af jer kan blive boende i huset skal i også begge to finde finansiering til noget nyt - enten ved at købe eller leje.

Hvad anbefaler BoFinans?

Det er altid en god idé at søge både juridisk og økonomisk rådgivning, når det kommer til boligens overtagelse ved skilsmisse.

En advokat kan hjælpe med at sikre, at aftalerne omkring boligoverdragelsen er retfærdige og juridisk bindende.

En uvildig økonomisk rådgiver eller revisor kan hjælpe med at vurdere, om det økonomisk giver mening at overtage boligen, og hvilke konsekvenser det vil have for din fremtidige økonomi.

Læs mere om, hvordan du kan hjælpe din økonomi godt igennem skilsmissen med uvildig økonomisk rådgivning her.

Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)