Istandsættelse

Det kan være svært for mange andelsboligforeninger af finde rundt i finansieringsmuligheder i forbindelse med et kommende renoveringsprojekt i forhold til istandsættelse af en andelsbolig.

Ideerne og lysten til istandsættelse kan være drevet af mange behov: modernisering med elevatorer eller solrige altaner; nyt tag eller facade renovering; ny hyggelig gård med legeplads etc.

BoFinans kan hjælpe med at være den uvildige sparringspartner, for at finde den rigtige løsning, som tager højde for andelshavernes ønsker. Vi hjælper blandt andet med at vælge lånetype, valg af bank / kreditforening, forhandler priser og betingelser og skaber et overblik for andelshaverne.

Typisk startes en istandsættelse af en andelsbolig med at der indhentes tilbud fra forskellige håndværkere på projektet, herefter opstilles der et budget og udregnes konsekvenser for husleje m.m.

Hvis man herefter beslutter at gå videre, så skal der indhentes tilbud på finansieringen og det kan normalt gøres på tre måder: Forhåndslån, lån i friværdien, eller via byggekredit:

Forhåndslån

Her vurderer kreditforeningen, hvad prisen på ejendommen vil være efter projektet er færdigt og så laver de et lånetilbud under forudsætning at istandsættelsen gennemføres, pengene bliver udbetalt til en bundet konto, hvor håndværkerregningerne kan betales fra.

Fordele og ulemper ved forhåndslån

Fordelen ved forhåndslån at man kan fastlåse kursen / renten med det samme og at alle pengene står klar til betaling.

Ulempen er at man betaler renter på lånet før istandsættelsen er færdig, at værdien af ejendommen skal godkendes efterfølgende og det kan betyde en reduceret belåning, og at der skal stilles en bankgaranti som koster penge, så denne løsning bruges ofte kun ved kortere istandsættelser.

Istandsættelse

Lån i friværdien

Mange andelsboligforeninger har en fornuftig friværdi og så kan foreningen lave et endeligt lån i foreningen ud fra nuværende værdi, så kræver banken ikke en ligeså kraftig styring af pengene og det endelige lån kan hjemtages uden en garanti og derved spare penge.

istandsættelse

Fordele og ulemper ved lån i friværdien

Hvis denne løsning er mulig, så er den klart at foretrække, da man kan fastlåse kursen med det samme, det er en billig og nem løsning.

Eneste ulemper er umiddelbart at man kan risikere at have pengene stående til en dårlig rente i byggeperioden og samtidig starte låneydelsen før istandsættelsen er færdig.

Byggekredit

Hvis istandsættelse er stor og tager længere tid, så kan en byggekredit være den rigtige løsning, da alle byggeudgifterne trækkes fra kreditten og når man er færdig, så bliver ejendommen vurderet og så kan der hjemtages endelig finansiering.

Fordele og ulemper ved lån i byggekredit

Fordelen er at der ikke er nogen låneydelse i byggeperioden, der betales kun renter af selve trækket på kreditten og det giver en god styring af projektet.

Ulempen er at kursen / renten normalt først låses, når istandsættelsen er færdig, at banken har en stram styring af projektet (kan også være en fordel) og at renten på en byggekredit er højere end et kreditforeningslån.

istandsættelse

Kontakt os allerede i dag

BoFinans hjælper selvfølgelig med at finde den optimale løsning for netop jeres andelsboligforening. Kontakt os allerede i dag og hør mere om, hvordan vi hjælper jer med jeres finansieringsmuligheder. Husk at et møde er altid gratis og uforpligtende.

Kontakt os